23 Mart 2014 Pazar

Cengizhan'a Küsen Bulut-Cengiz AYTMATOV


arka kapak

“Devletin çıkarlarından daha önemli ne olabilirdi? Bazıları insan hayatının önemli olduğunu sanıyorlardı... Ne laf ya! Devlet bir sobadır ve yakıtı da yalnız insandır. Yakılacak insan olmazsa soba söner. Sönen, yanmayan sobanın da hiçbir yararı yoktur. Ama öte yandan bu insanlar devlet olmadan yaşayamazlar: Sobayı tutuşturan, yakan onlardır. Sobayı yanar tutmakla görevli olanlar da ona yakıt temin etmeliydiler. Her şey buna bağlı.”


Kırgız yazarımız Cengiz Aytmatov'un kitaplarını her zaman beğenmişimdir.Genelde 2.Dünya Savaşı ve sonrası dönemleri anlatan kitapları okumaya dayanamam ama Kırgız yazar bu genellemenin dışında kalıyor.Bu kitabı Türk dili hocamızın tavsiyesi üzerine aldım çok da beğendim.Daha sonra hocamla kitap üzerine fikirlerimizi konuşurken aslında yazarın vermek istediği mesajlar çok ince ayardı.Anlatılan hikaye adından da belli olduğu gibi Cengiz han zamanında geçen bir  hikayedir.Yazar metafor yaparak Cengizhan dönemi üzerinden Stalin dönemini eleştiriyor.Bunun dışında kalemi güçlü yazarımızın hikayeyi anlatışı, betimlemeleri, kahramanlar arasındaki aşk için hepsi yıldızlı peki :) Ve  klasik bir şekilde her Cengiz Aytmatov kitabının kaderinde olduğu gibi ilk 100 sayfa barajı vardı.İlk 100 sayfayı aştıktan sonra hikayeden mükemmel bir tat almaya başlayacaksınız.Umarım hepiniz bu kitabı okursunuz.Benim puanım 10-sekiz:)
dipnot:bu hikaye Gün Olur Asra Bedel kitabının içinden yazılmıştır ama o dönem yazmak kendine sıkıntı yaratacağı çıkarıp o dönemler geçtikten  sonra yayınlamıştır.Bu sebepten ötürü önce "Gün Olur Asra Bedel"i okumanız tavsiye edilir.
_dr.coffee bir kitap dolusu gün diler:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

her kelime benim için değerli..